Begin maar!

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 januari 2025 vond het startprogramma van Space for Grace plaats in de inspirerende omgeving van Abdijhof Mariënkroon nabij Den Bosch.

Begin maar!

Aan de slag met je idealen voor de kerk

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 januari 2025 vond het startprogramma van Space for Grace plaats in de inspirerende omgeving van Abdijhof Mariënkroon nabij Den Bosch. Vol idealen en plannen kwamen circa 60 enthousiaste katholieken uit heel Nederland samen omdat ze met nieuwe ideeën aan de slag willen in hun gemeenschappen en parochies. Onder begeleiding van Suzan Doodeman en Johannes van den Akker van ‘Hoe dan wel’ en broeder Fer van der Reijken van het Franciscaans stadsklooster Damiano ontstond al snel een hechte groep die van elkaars ervaringen en inspiratie leerde.

““Het brengt structuur in onze ideeënberg en het is fijn om daar de tijd voor te hebben in dit weekend.”

Inspirerende start en nieuwe inzichten

Na een warm welkom deelden oud-deelnemers aan Space for Grace via video’s waardevolle adviezen: “Zorg dat jouw ervaringen in het DNA van de parochie gaan zitten”, “Verlies de moed niet en durf te groeien”, en “Word een gemeenschap waar iedereen welkom is.” Na deze aanmoedigende woorden gingen de deelnemers aan de slag met het driestappenprogramma:

Stap 1. Heel goed kijken: Wat is er mogelijk? Wat is er nodig? Waar liggen kansen?

Stap 2. Alles is mogelijk: Wat is jouw droom voor de kerk? Waar loop je warm voor? Met creatieve sessies en ‘berenjachten’ worden dromen concreet.

Stap 3. Doe een experiment: Hoe begin je klein en haalbaar? Deze stap geeft structuur aan de talloze nieuwe ideeën.

“Jullie dagen ons uit om je droom dichtbij te halen
en dat is zo goed!”

Concrete plannen en experimenten

De tweedaagse resulteerde in een reeks veelbelovende experimenten:

Friesland (Leeuwarden, Drachten en Dokkum): Een team van vijf vrouwen wil familiebijeenkomsten organiseren op regionale schaal. Hun eerste experiment: enthousiasme delen via parochiebladen en mond-tot-mondreclame.

San Salvator-gemeenschap Den Bosch: Geïnspireerd door het verhaal van spreker Merlijn Twaalfhoven, richten zij zich op geloofsgesprekken doordeweeks, met thema’s zoals Vader, Zoon en Heilige Geest.

Parochie Made en Drimmelen: Vanwege de sluiting van twee kerkgebouwen zoekt dit bestuurslid inspiratie om een kapel in de parochie nieuw leven in te blazen. Met dialoogbijeenkomsten wil ze rouw ombuigen naar enthousiasme. Binnenkort start de communicatie hierover.

Bergeijk (Hoge Berkt-gemeenschap): Dit team wil nieuwe doelgroepen ontdekken en gaat twee kringen organiseren om de behoeften te verkennen.

Ludens Quaerens: Deze groep jonge denkers wil naast zomerscholen om mensen te helpen thuis te geraken in de christelijke intellectuele traditie, ook andere bijeenkomsten organiseren en start nu eerst met een nieuwsbrief.

Bollenstreek Noord: Samen met de pastor richt deze groep zich op het aantrekken van nieuwe vrijwilligers en een van de deelnemers besluit om met een vrouwengroep te starten.

Franciscusparochie Veghel: Tijdens dit weekend zijn plannen ontstaan voor ontmoetingsavonden om te komen tot een nieuw verdiepend verband binnen de geloofsgemeenschap.

Geloofsgemeenschap Saasveld: De werkgroep wil zich sterk maken om de kerk en het kerkeiland meer bruisend te maken. Om dit te verwezenlijken wil deze werkgroep diverse soorten ontmoetingen en vieringen organiseren. In het kader hiervan worden de komende tijd de behoeften van de leeftijdscategorie 30+ gepeild.

– Het Occo hofje in Amsterdam: Zij dromen van Gregoriaanse vespers met een schola in het hofje en afsluitend samenzijn met eten en drinken. De muzikant wil mensen van nu laten ervaren hoe mooi en toegankelijk Gregoriaans kan zijn.

De Filipijnse gemeenschap Rotterdam en Breda: In Rotterdam wil men bijeenkomsten voor ‘Blessing of Family Relationships’ organiseren. Breda richt zich op jeugdavonden, zondagse vieringen en leiderschapsontwikkeling.

Titus Brandsmaparochie Wageningen: Zij werken aan een vernieuwde communicatie voor de gehele parochie en delen op korte termijn de eerste plannen met alle locatieraden en starten daarbij een dialoog over synodale communicatie.

La Vie Zeewolde: Nu deze RK-gemeenschap aan de vooravond van een nieuwe fase staat maken ze plannen om twee communicatiedagen te organiseren om hun verhaal te verfijnen en draagvlak te creëren.

Parochie Helmond: Met enkele focusgroepen gaat dit team inventariseren welke behoeften er leven bij de mensen in de parochie.

Parochie Delft: Er leven veel ideeën en als eerste stap zijn zij van plan om een spreukenbord buiten de kerk neer te zetten om voorbijgangers inspiratie en nieuwe gedachten mee te geven.

Muziekteam Emmanuel-gemeenschap: Dit team is van plan om een marktonderzoek te doen en wil hun netwerk uitbreiden.

“We denken weer vanuit dromen
in plaats van beperkingen.”

Begin maar!

Suzanne en Johannes sloten het programma af met een bemoedigende boodschap: “Begin maar! Onaf is ook prima.” Met deze aanmoediging keerden de deelnemers huiswaarts, klaar om met de eerste experimenten te beginnen om hun gemeenschappen en parochies nieuw leven in te blazen.

Zaterdag 29 maart a.s. komt de hele groep opnieuw bij elkaar om de ervaringen van al deze experimenten met elkaar te delen.

bewerkt-18
bewerkt-16
bewerkt-14
bewerkt-12
bewerkt-11
bewerkt-10
bewerkt-09
bewerkt-08
bewerkt-07
bewerkt-06
bewerkt-05
bewerkt-04
bewerkt-03
bewerkt-02
bewerkt-01
bewerkt-15
previous arrow
next arrow