Downloads Leergang

Downloads Leergang 2024-2025

Bouwen aan de toekomst van de kerk

“Ik nodig iedereen uit om durvend en creatief te zijn bij het noodzakelijke herdenken van de doelstellingen, de structuren, de stijl en de methoden van de evangelisatie binnen de eigen gemeenschappen” aldus paus Franciscus.

Voor jullie als creatieve durvers en doeners in de rooms-katholieke kerk biedt Space for Grace deze speciale leergang aan van twee maal vier modules (verspreid over twee jaar).

Erik Borgman, emeritus hoogleraar Publieke theologie aan de Katholieke Universiteit Tilburg, is de inhoudelijk drager van de leergang. Met zijn jarenlange kennis, ervaring en visie op de kerk zal hij ons prikkelen om met een frisse blik te kijken naar de kerk.

In zijn ogen is er meer nodig dan kleine verbeteringen en veranderingen in de huidige kerk. De kerk zal zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Daarom aan jullie de uitnodiging om deze leergang met open blik en geest tegemoet te treden en het bestaande, voor zover dat je lukt, even los te laten, zodat er ruimte kan ontstaan voor echt nieuwe inzichten.

Erik zal iedere module in ieder geval de inleiding verzorgen en daarnaast ook reflecties geven.

Basis ingrediënten van de modules zijn altijd:

  • Gezamenlijke lunch
  • Ontmoeting met anderen
  • Verdiepend verhaal van een expert
  • Verhalen uit de praktijk
  • Uitwisseling
  • Theorie ontmoet praktijk
  • Viering

Na iedere module kun je hier de materialen terugvinden om terug te lezen en te delen binnen jouw parochie/ gemeenschap.

  • Een vernieuwende kerk & boekpresentatie  – 18 oktober 2024
  • Een dienende kerk  – 13 december 2024 
  • Een vierende kerk – 7 maart 2025
  • Een multiculturele kerk – 13 juni 2025

Module 1: Zoveel toekomst: een vernieuwende kerk & boekpresentatie

Inleiding en verdieping door Erik Borgman

Proefplekken bij de Protestantse Kerk in Nederland

Jaap van der Giessen en Evelien Vrolijk, verantwoordelijk voor de begeleiding, training en educatie voor de proefplekken binnen de Protestantse Kerk Nederland hebben ons een inkijkje gegeven in hun proefplekken en ons laten proeven aan de kracht van Viervoudig luisteren.

Algemene informatie

Over viervoudig luisteren

Netwerkdag Kerk naar Buiten

Jaap vertelde dat wij als katholieke kerkvernieuwers ook van harte welkom zijn op de netwerkdagen van de PKN.

Om in de praktijk te proberen

Synodale kerk en synodale methode

Een kerk waar ieders verhaal gehoord wordt en waar ieder zijn of haar steentje aan bijdraagt, geïnspireerd door de Heilige Geest: dat is de essentie van een synodale kerk. Paus Franciscus nodigt ons uit om deze weg te gaan middels het wereldwijde synodale proces dat in 2021 begon.

Een synodale missionaire Kerk zijn is ook inoefenen, trainen: niet alleen jezelf maar vooral samen met anderen. De website ‘Luisterend op weg’ biedt een aantal tools die je kunt gebruiken. En er zijn ook cursussen die je kunt volgen. Zo kun je samen met anderen aan de slag gaan met synodaliteit en het synodaal proces. 

Viervoudig luisteren

‘Viervoudig luisteren’ dat  binnen de PKN wordt gebruikt is een heel eenvoudig toepasbare tool om inzicht te krijgen én om met elkaar in gesprek te gaan over hoe je eigenlijk ‘scoort’ op vier aspecten van luisteren binnen je project of team.
De vier soorten van luisteren zijn: 1) Bijbel en gebed, 2) Mensen in de omgeving, 3) Mensen in de kerngroep en de 4) Bredere kerk. Daarna kun je actie ondernemen om bepaalde vormen van luisteren meer in je project te gaan integreren. Zie het werkblad ‘Viervoudig luisteren’ en de achtergrondinformatie.


Volgende keer: een dienende kerk

Vrijdag 13 december 2024 van 12:00-16:00 uur,
(inloop vanaf 11.30 uur)


Locatie: Baptistengemeente Silo, Herenstraat 34-36, Utrecht (centrum)


Uitgelicht project: dominee Arjan Noordhoek van de Silogemeente over wat zij doen met ex-gedetineerden

Wat het is het verschil tussen diaconale kerkelijke activiteiten en sociaal werk? De kerk heeft een sociale zending, maar wat maakt die zending kerkelijk en waaraan merk je dat?

Een eerdere column van Erik Borgman kun je lezen ter voorbereiding en inspiratie voor de volgende bijeenkomst op 13 december.

Column Erik Borgman: Tekenen in de Tijd 186.