Ben jij…

… enthousiast katholiek en geloof je dat er meer kan in jouw gemeenschap? Voel je de energie om meer levendigheid teweeg te brengen? Space for Grace is er voor jou.

Je gaat een jaar lang op weg met andere katholieke kerkvernieuwers om te experimenteren en reflecteren. Er zijn trainingen, inspirerende sprekers, en 1-op-1 begeleiding om je plan te verbeteren. Intussen bemoedig je elkaar en leer je van de ervaringen van anderen in de groep. Bovendien is er een werkbudget beschikbaar voor jouw plan, om ook de laatste drempel (‘er is geen geld voor’) weg te nemen. 

Space for Grace is een initiatief van Porticus om ruimte te maken voor vitaliteit in katholieke geloofsgemeenschappen. Het programma waarvoor je je hier kunt aanmelden bestaat uit:

  • Een jaartraject van uitwisseling, inspiratie en versterking. In vijf dagen verspreid over het jaar leer je van experts en van de andere initiatieven uit jouw lichting. Daarnaast is er ruimte voor 1-op-1 begeleiding van je project. Door: Suzan Doodeman & Johannes van den Akker van Hoe Dan Wel
  • Evaluatie en monitoring geeft inzicht in jouw manier van werken, en laat zien waar de kracht en verbeterpunten liggen van het project en team. Dit leidt tot betere resultaten. Ook anderen kunnen hierdoor veel van je project leren. Door: Jorien Copier van Kaski – Radboud Universiteit
  • De mogelijkheid om werkbudget aan te vragen bij Porticus, tot maximaal 20.000 euro. 
  • Daarnaast organiseert Huis van Dominicus het verdiepende vervolgtraject voor katholieke initiatiefnemers die geloven in een vitale kerk. Ook daarvoor ben je van harte uitgenodigd om mee te doen. Het Space for Grace-programma vindt ook plaats in België en Duitsland in samenwerking met Porticus en andere partners.

In 2024 start de vijfde ronde van Space for Grace en jij kunt meedoen. Meer dan 100 deelnemers en 37 projecten gingen je voor. We hebben het aanmeldproces aangepast ten opzichte van eerdere jaren, om het programma zo toegankelijk mogelijk te maken. Volg de stappen hieronder en kom in beweging! 


STAP 1

Maak een team: zoek twee of drie anderen uit je geloofsgemeenschap om dit met jou te gaan doen.

STAP 2

Kom een avond samen, deel ervaringen, ideeën, en maak een eerste plannetje.

STAP 3

Boek een online gesprek in met ons, Johannes en Suzan van Hoe Dan Wel. We gebruiken het gesprek om een quickscan te maken van jullie idee & mogelijkheden. Voorafgaand vul je een kort vragenformulier in. Tijdens het gesprek, dat 45 minuten duurt, inventariseren we waar jullie staan en wat er eventueel nog nodig is voor een goede aanvraag.
(Tot 8 juli kun je een gesprek inplannen.) 

STAP 4

Uiterlijk 12 juli krijg je te horen of je een officiële aanvraag mag indienen voor jouw project bij Space for Grace. Teams die daar ondersteuning bij kunnen gebruiken koppelen we aan een expert/coach die jullie in een of twee sessies begeleidt naar een goed projectplan om de aanvraag voor te doen. De sessies vinden plaats in september / oktober.
NB Hiermee heb je nog geen garantie dat je aanvraag wordt toegekend.

STAP 5

Schrijf je aanvraag en dien deze uiterlijk 1 november 2023 in. Deze wordt beoordeeld door een jury met daarin mensen die actief zijn in het katholieke veld, oud-deelnemers aan Space for Grace, andere betrokkenen bij het programma en natuurlijk Porticus. Begin december worden de deelnemers bekendgemaakt.

Download

Stuur de downloadlink naar:

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

STAP 6

Is je aanvraag toegekend? Gefeliciteerd! Je doet nu mee aan Space for Grace, en werkt aan vitaliteit in jouw geloofsgemeenschap. In januari komen we bij je langs voor een intake-gesprek en in februari 2024 is de kennismakingsdag: de eerste community-dag met alle deelnemers van dat jaar.


Krijg alvast een indruk van het jaartraject en de eerdere deelnemers:

Tijdpad aanmelden
Nu tot 8 juli 2023 – quickscan
12 juli 2023 – contact over vervolg
September & oktober 2023 – sessies met experts
Uiterlijk 1 november – aanvraag indienen
Begin december 2023 – deelnemers bekend


Jaartraject 2024

Januari 2024 – intake
Dag 1: 9 februari – kennismakingsdag
19 april online check-in 9.30 – 11.30 u
Dag 2 & 3 : 30 – 31 mei – tweedaagse met overnachting
Dag 4: 20 september – verdiepingsdag
Dag 5: 22 november – afsluiting

Tussendoor plannen we 1-op-1-sessies in om de projecten extra te ondersteunen.