Chemin Neuf
Chemin Neuf
De Gemeenschap Chemin Neuf is een katholieke gemeenschap met een oecumenische roeping. Echtparen, gezinnen, en toegewijde broeders en zusters hebben gekozen voor het avontuur van het gemeenschapsleven, in navolging van de eerste christenen, om zich in dienst te stellen van de Kerk en de wereld.
“Onze gemeenschap is gesticht door een jezuïet”, vertelt zuster Ruth Lagemann. Zuster Lagemann komt van oorsprong uit Duitsland en voordat ze leidinggevende werd voor Chemin Neuf in België deed ze dat 10 jaar voor het klooster van Chemin Neuf in Oosterhout en Nederland. “Deze jezuïet, Laurent Fabre, is destijds samen met zes anderen de gemeenschap gestart. Chemin Neuf was de naam van de straat in Frankrijk waar ze ooit begonnen zijn. Onze gemeenschap bestaat uit mannen en vrouwen, gehuwden en celibatairen, katholieken en protestanten en leven samen in huizen of kloosters of in de wijk van een stad of dorp. In Nederland leven we in de voormalige benedictijner Sint Paulusabdij in Oosterhout.”
Over Chemin Neuf
Chemin Neuf heeft de ignatiaanse spiritualiteit, is oecumenische en charismatisch. Zuster Lagemann legt uit: “In de jaren 70 van de vorige eeuw ontstond in Lyon de katholieke Charismatische Vernieuwing waar Laurent Fabre door werd geïnspireerd. Dit vormde tevens de grondslag van de oecumenische roeping van onze gemeenschap. We zijn nu actief in dertig landen en we hebben circa 2000 leden. Dit jaar vieren we ons 50-jarig bestaan. Binnenkort houden we een symposium over de toekomst van de Kerk. Zo proberen we beschikbaar te zijn voor de Kerk.”
Steentje bijdragen
In 2020 werd zuster Lagemann tijdens een retraite door iemand aangesproken over Space for Grace. “Hij legde uit wat Space for Grace was en welke ondersteuning Space for Grace vernieuwingsprojecten in de kerk bood. Hij vroeg mij of wij eraan mee wilden doen. Ik werd geraakt door de gedachte achter Space for Grace. De gedachte dat er iets moest gebeuren om de kerken in Duitsland, Nederland en België te vitaliseren. Daar wilde ik graag mijn steentje aan bijdragen. Bovendien trok mij de naam Space for Grace en achteraf was het ook echt een zegen en genade voor ons.”
“Dit zijn mede de vruchten van Space for Grace. Zij heeft ons een waardevolle steun gegeven om ons werk niet te laten afbreken door corona maar online er mee door te gaan.”
Corona een Space for Grace
De vraag en uitleg over Space for Grace gebeurde net voor de coronapandemie. Door corona moesten de activiteiten van het klooster gecanceld worden: de retraites, het jongerenwerk, de Kana-weken voor echtparen en gezinnen en ook het vormingsjaar. Zuster Lagemann: “De activiteiten liepen al een aantal jaren goed en dus besloten we om onze programma’s om te zetten in online-activiteiten. Zo ontdekten we de nieuwe mogelijkheden die door online ontstonden. Bijvoorbeeld bij het jongerenprogramma tijdens het Paastridium. Het jaar ervoor waren er zo’n 100 jongeren. Maar aan het online jongerenprogramma deden in totaal circa 400 jongeren mee, ook uit landen als Libanon en Zweden. Het vertalen van het programma in drie talen was een hele klus, maar het opende onze deuren. Door de ondersteuning van Space for Grace konden we dit doen. Het was een intensief en creatief jaar. De vrucht van dat jaar was dat corona voor ons een Space for Grace werd.”
Online meetings
De ondersteuning die Chemin Neuf kreeg van Space for Grace begon met een fysieke bijeenkomst met de andere projecten maar werd daarna online voortgezet. Zuster Lagemann hierover: “Het was super goed verzorgd door de begeleiders Johannes en Suzan van Hoe dan Wel. Vaak kregen we voorafgaand aan een online meeting dingen toegestuurd, zoals een Space for Grace waterfles. Deze manier van werken gaf ons ook ideeën voor de online meetings bij onze eigen activiteiten. Ook wij stuurden deelnemers passende cadeaus en zorgden dat wij pastoraal extra beschikbaar waren.” De andere projecten van dat jaar bleken verrijkend voor Chemin Neuf. Bijvoorbeeld het klooster Nieuw Sion. “Over en weer konden we ervaringen uitwisselen. Al heeft ieder natuurlijk zijn eigen spiritualiteit.”
Boeken Henri Nouwen
Zuster Lagemann vertelt enthousiast over het mini zomerfestival ‘Summer in the Monastry’. “Normaal gebeurde dit in Frankrijk met wel 1000 jongeren. Nu was het in Nederland met het kleine aantal jongeren dat was toegestaan. Laurent Nouwen, de broer van theoloog en schrijver Henri Nouwen hield een indrukwekkende lezing tijdens dit jongerenfestival. Bovendien staan de boeken van Henri Nouwen nu bij ons in de Abdij. Laurent kwam na het festival met dit bijzondere cadeau: “Iedereen wil de boeken van mijn broer hebben, maar ik vind dat ze in Nederland moeten blijven en in een sfeer van gebed terecht moeten komen, wat nu onze abdij mag zijn.”
Hoe zijn jullie verdergegaan?
Na corona zijn de activiteiten van Chemin Neuf weer fysiek in en om het klooster. Mede door het grote online bereik in coronatijd lopen de activiteiten goed. Bij het festival tijdens het paastridium waren zo’n 150 jongeren aanwezig. Onze abdij wordt voor jongeren een place to be om Pasen te vieren, vertelt zuster Lagemann dankbaar. “Kana voor gezinnen is echt aan het ontploffen. Het is nu al vol voor de zomer. Retraites zouden we non stop kunnen doen. Het is echt een zegen.” Zuster Lagemann legt uit: “Dit zijn mede de vruchten van Space for Grace. Zij heeft ons een waardevolle steun gegeven om ons werk niet te laten afbreken door corona maar online er mee door te gaan. Daardoor is de belangstelling voor onze activiteiten niet minder maar juist meer geworden.”
“Dit zijn mede de vruchten van Space for Grace. Zij heeft ons een waardevolle steun gegeven om ons werk niet te laten afbreken door corona maar online er mee door te gaan.”
Oecumenische roeping
Alle kleuren en geuren van de protestantse en katholieke kerk komen in de abdij. Zuster Lagemann: “Bij al onze activiteiten zie je dat in de ontmoeting met elkaar bij katholieken en protestanten de vooroordelen wegvallen. Er is sprake van echte kruisbestuiving. Als Lutherse sta ik heel dicht bij de katholieken maar ik mag niet ter communie gaan. Die scheiding is een vorm van pijn, maar we willen die niet uit de weg gaan want het houdt ons ook scherp om verder te zoeken om de oecumene vorm te geven. Mijn roeping is om bruggen te bouwen.”
Beeld voor de toekomst
Zuster Lagemann heeft na 15 jaar de leiding overgedragen aan een nieuw team. Binnenkort gaat ze op sabbatical naar Jerusalem. Een mooi beeld vindt ze de boom in het logo van Space for Grace. “Chemin Neuf in Nederland is inmiddels echt een mooie boom met grote takken en mooie vruchten. Mijn zorgen zijn nu meer de wortels. Er is een hele nieuwe generatie van broeders en zusters en ook een nieuwe leiding. Belangrijk, want een boom moet goede wortels hebben zodat het een storm kan weerstaan en duurzaam kan verder groeien en vrucht dragen.”