Aanmelden

In het kort
Space for Grace is een programma van Porticus dat zich richt op het vitaliseren van katholieke geloofsgemeenschappen, in samenwerking met Kaski Onderzoekscentrum van de Radboud Universiteit en Firma Hoe Dan Wel. Het vindt gelijktijdig plaats in België en Duitsland. Deelname aan het communityprogramma duurt een jaar en bestaat uit vijf bijeenkomsten met inspiratie, uitwisseling en verdiepende trajecten. Ook bevat het een externe evaluatie & monitoring en een financiële bijdrage aan het project. Er is elk jaar ruimte voor tien projecten in het programma. Inmiddels draait het programma drie jaar en hebben er 31 initiatieven deelgenomen. Bekijk ze hier.

Waarom Space for Grace?
In veel katholieke geloofsgemeenschappen zoeken mensen naar nieuwe wegen. Om van waarde te zijn voor de ander, om spiritualiteit vorm te geven, en anderen zich verbonden te laten voelen met de gemeenschap. Dit vraagt veel creativiteit van parochies, leefgemeenschappen en andere organisaties. Hoe kun je een vitale gemeenschap blijven of worden? Hoe kun je mensen ruimte bieden om Gods liefde te ervaren? Het is een zoektocht die vraagt om experimenteren en innoveren. Vanuit haar eigen missie en visie vindt Porticus het belangrijk dat dit gebeurt en met Space for Grace wil zij deze zoektocht ondersteunen.

Wie zoeken wij?
We zoeken enthousiaste mensen die vanuit of verbonden aan een geloofsgemeenschap bezig zijn met (het starten van) een innovatief project dat bijdraagt aan de toekomstbestendigheid en vitaliteit van de gemeenschap. Mensen die de meerwaarde inzien van een netwerk zoals Space for Grace dat biedt, mensen die nieuwsgierig zijn en openstaan voor evaluatie, en mensen die samen met anderen hun project naar een hoger niveau willen tillen. We verwachten dat je als team van twee of meer personen aanwezig bent en actief meedoet aan de bijeenkomsten, en deelneemt aan de evaluatie.

Doe je mee met Space for Grace, dan word je onderdeel van een netwerk dat anderen inspireert om ook op zoek te gaan naar vernieuwing.

Wat zoeken wij?
We zoeken projecten die onderdeel zijn van een groep of gemeenschap. Projecten die patroondoorbrekend zijn, die aansluiten bij actuele maatschappelijke vragen, die open staan voor een brede groep van belangstellenden, en die ook aandacht hebben voor geloof en spiritualiteit van de eigen vrijwilligers.

Denk aan:

  • Een parochie die zich richt op kerkvernieuwing
  • Een religieuze gemeenschap waar mensen een tijdje kunnen wonen om zich persoonlijk te ontwikkelen
  • Een project dat kerk-zijn voor buurt en stad uitprobeert
  • Een studentengemeenschap gericht op internationale studenten
  • Een project dat zich specifiek richt op jongeren of duurzaamheid.

Hier vind je een overzicht van de deelnemers van de afgelopen jaren (2020, 2021 & 2022).

Wat kun je van ons verwachten?

  • De Space for Grace-community biedt een jaarprogramma van uitwisseling, inspiratie en versterking, geleid door Hoe Dan Wel. In vijf dagen verspreid over het jaar leer je van experts en van de andere initiatieven uit jouw lichting. Aan het eind van het jaar heb je jouw project een flinke stap verder gebracht.
  • Evaluatie en monitoring door Kaski – Radboud Universiteit geeft inzicht in je manier van werken, en laat zien waar de kracht en verbeterpunten liggen van het project en team. Dit leidt tot betere resultaten. Ook anderen kunnen hierdoor veel van je project leren.
  • Een eenmalige financiële bijdrage vanuit Porticus Nederland – tussen de 10.000 en 30.000 euro – geeft je de mogelijkheid om je project te kunnen starten of verbeteren.

Meedoen
Download hieronder het aanvraagformulier en lever dit uiterlijk 1 september 2022 bij Kimberly Kromowirjo via Porticusnl@porticus.com.

Aanvraagformulier 2023

Downloaden

Stuur de download link naar:

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van Space for Grace en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen van het programma.

Meer weten?
Kom met je idee en/of je team naar de Space for Grace (online) info meeting op 18 augustus om 16u.

Hier hoor je meer over wat Space for Grace is, kun je vragen stellen over je aanvraag (begin alvast!) en kennis maken met de mensen achter Space for Grace.

Meld je aan door een mailtje te sturen naar communicatie@spaceforgrace.nl en dan ontvang je een paar dagen van te voren de zoom-link.


Of mail voor vragen naar porticusnl@porticus.com